Stagebureau RA van USG Finance: vreemde eend in de bijt

Als een groot accountantskantoor niet je gedroomde werkgever is dan is het vrijwel onmogelijk om je RA-titel te halen. Althans, dat was tot voor kort zo. Sinds september 2015 heeft USG Finance een Stagebureau RA, juist om ambitieuze jonge finance professionals die liever hun eigen route kiezen, toch aan hun geambieerde RA-titel te helpen. We vroegen twee stagiairs naar hun ervaringen. Een verhaal over de 7-year itch, dingen anders doen en alsnog je doel halen. 

Na je studie Accountancy word je aangenomen bij een groot accountantskantoor, een droomkans die je met beide handen aangrijpt. Je werkt hard, doet je best, offert avonden en weekenden en haalt uiteindelijk het theoretische deel van je opleiding tot RA. Vervolgens is het tijd om aan je praktijkstage te beginnen. Maar dan… Vaak is dit het moment waarop de eerste haarscheurtjes in de relatie tussen kandidaat en kantoor beginnen te ontstaan. Willem Elsschot schreef het al lang geleden: Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. Want voor veel kandidaten blijkt dat corporate keurslijf bij zo’n kantoor na een tijdje behoorlijk te gaan knellen. En is het cultuurtje en de politiek die hoort bij het werken in zo’n omgeving behoorlijk vermoeiend, zo niet ongewenst. Omdat je echter ook niet al je geïnvesteerde tijd en studie-inspanning overboord wilt gooien blijf je je tijd alsnog maar uitzitten… Toch?

Eigen route

Nou nee, dat was niet wat Shèrkènt Michel en Guus Klein voor ogen hadden. Ondanks – of misschien wel juist dankzij – hun ambities om RA te worden, besloten zij beide op te zeggen bij de kantoren waar ze werkten en hun eigen route te kiezen. Shèrkènt Michel (32) vertelt: “Ik ben meteen na mijn studie bij een Big 4-kantoor aan de slag gegaan, maar na zo’n zeven jaar was ik er wel uit dat daar mijn toekomst niet zou liggen. Noem het de 7-year itch, noem het voortschrijdend inzicht… Ik zag hoe snoeihard je moest werken om je praktijkstage te halen, maar ik was er niet van overtuigd dat je altijd puur beoordeeld werd op inhoud en vakkennis. Voor mijn gevoel waren er teveel andere factoren die ook invloed hadden op je beoordeling en voortgang. Die kant van het werk, de politiek en de dubbele agenda’s, daar had ik geen zin meer in. Daarom heb ik opgezegd en ben ik twee jaar geleden als ZZP’er aan de slag gegaan. Zo doe ik nu als zelfstandige losse opdrachten bij Big 4-kantoren, maar ook bij ondernemingen.” Ook voor Guus Klein (31) was het na zeven jaar tijd voor iets nieuws. “De meest logische stap was een overstap naar een andere accountantskantoor. Maar gezien de vele sectorbrede problemen had ik niet het idee dat het gras daar nou direct veel groener zou zijn. Ik wilde meer de breedte in, meer uit mijn carrière halen. Daarom heb ik opgezegd en ben ik bij USG Finance gaan werken. Door de varieteit aan opdrachten is het werk veelzijdiger en juist de combinatie van zowel accountancy als finance opdrachten zorgt ervoor dat ik vraagstukken in een breder perspectief kan plaatsen.”

Moeilijk

Voor beide mannen pakte de nieuwe start goed uit, maar knaagde het ook. Opzeggen bij hun werkgever betekende immers ook dat alle geïnvesteerde tijd in de RA-opleiding niet tot de geambieerde titel ging leiden. Shèrkènt Michel vertelt: “Dat was inderdaad wel even slikken ja. Maar ik werkte geregeld via USG Finance en via hen hoorde ik op enig moment dat ze een Stagebureau RA gingen oprichten. Toen begon het vuurtje toch weer te branden en heb ik me aangemeld.” Bij Guus Klein, die sinds januari 2016 in dienst is bij USG Finance, gold hetzelfde. Via het Stagebureau van USG Finance heeft hij in 2018 alsnog zijn RA-titel behaald, juist vanuit die veelzijdigheid en diversiteit van de verschillende opdrachten bij USG Finance. Hij vertelt: “Ik ben heel blij met hoe het gelopen is en de mogelijkheid van een alternatieve RA-stage via USG. Via hen voldoe ik aan mijn control-uren bij Big 4-kantoren in het busy season, maar verbreed ik ook mijn kennis op andere gebieden. Zo ben ik werkzaam geweest op de internal audit afdeling van een grote pensioenuitvoeringsorganisatie en ben ik momenteel bezig de administratieve organisatie van een grote onderwijsinstelling te optimaliseren.” Die veelzijdigheid is ook wat Shèrkènt Michel aanspreekt, evenals de betrokken begeleiding vanuit USG: “Ik leer veel door aan beide kanten van de tafel te zitten. Op mijn verslagen en rapportages krijg ik vervolgens snel en heel gedetailleerd feedback. Altijd zeer kritisch, maar wel opbouwend en met handvatten om het te verbeteren. Het bureau helpt je echt om je te ontwikkelen en vooruit te komen.” Ook voor Michel komt de begeerde titel steeds meer in zicht: “Ik begin in oktober aan mijn vijfde semester en als alles okee gaat ben ik in de zomer van 2018 klaar. Met een kleine vertraging haal ik dan alsnog de eindstreep en ben ik RA. En daar ben ik best trots op!”

Stagebureau-RA-USG-Finance-Roeiers